Här kan flyktingar få hjälp | Amnesty Press

På Röda Korsets Center för torterade flyktingar, RKC, i centrala Stockholm har dagens sista patient precis gått och eftermiddagssolen skiner in genom ett av de stora fönstren. Inredningen är ljus med växter, sköna fåtöljer och en anslagstavla med samhällsinformation på många olika språk.

Här jobbar ett team med 18 medarbetare, bestående av kuratorer, psykologer, psykoterapeuter och läkare, med att ge stödsamtal, traumabearbetning och psykoterapi till flyktingar som av olika anledningar lider av psykisk ohälsa och psykosociala problem.

Jag har kommit hit för att träffa Mario Morrone; psykolog, psykoterapeut och psykoanalytiker, som har jobbat på RKC i sex år och som själv kom till Sverige som flykting från militärdiktaturens Uruguay 1975. Han tar emot i sitt rum där en divan samsas med två fåtöljer, en gungstol, tavlor och ett skrivbord med dator.

På bordet mellan de två fåtöljerna ligger det obligatoriska paketet med pappersnäsdukar.

– Att minnas och prata om det man har varit med om kan väcka mycket smärta och sorg, men jag brukar säga till mina patienter att det värsta redan har skett, värre än så kan det inte bli. Många vill helst glömma och slippa mardrömmar och ångest, berättar Mario Morrone.

LÄS VIDARE HÄR (AMNESTYPRESS.SE)

%d bloggare gillar detta: