De misstänkta | Offside

Anna Magnusson harklar sig och tittar ut över borden. Bredvid henne gungar Linus Torgeby från sida till sida. Utanför fönstren denna söndagskväll i mitten av maj har molnen dragit ihop sig. Om några timmar ska det ösa ner över Öckerö.

Anna hälsar alla välkomna. Så börjar hon:

– Det är en akut situation i Sverige och det är en akut situation för oss här på Öckerö.

Några i gruppen som sitter på stolarna framför henne nickar instämmande. De vet vad som står på spel. Ett par är från kyrkorna. Någon är juniortränare och andra gode män – som Anna – eller faddrar för några av de 56 ensamkommande flyktingbarn som kom till Göteborgs norra skärgård hösten 2015. Totalt har 15 personer samlats i Göstahallen, Öckerö IF:s inomhushall, för att hitta lösningar. Kommer de inte överens om en väg framåt är sannolikheten stor att många pojkars liv kommer att förstöras. De flesta av de ensamkommande killarna på Öckerö kommer från Afghanistan, ett land som i flera decennier klassats som ett av världens farligaste på grund av krig och förföljelse.

– Vi vill inte sätta några på färjan härifrån, fortsätter Anna. Det lidandet som många går igenom just nu är inte mänskligt. Det är terrorlikt.

LÄS VIDARE HÄR (OFFSIDE.ORG)

%d bloggare gillar detta: