När Sverige var smashing | Tidningen Vi

En gråbrun hyreslänga i tre våningar. Persienner i fönstren. Garage i suterrängplanet.
På längans gavel en skylt som berättar att fastigheten förvaltas av Telge Bostäder, under den en plakett: ”I detta hus bodde Björn Borg 1960–1974”.

Det var här, på Torekällgatan 30 i Södertälje, han växte upp med sina föräldrar, Rune och Margareta. Det var här han timme ut och timme in dunkade en tennisboll mot en garageport.

Björn Borg var ”Sverige”. Garageporten ”USA”. Tennisracketen hade han fått av sin pappa Rune som vunnit den i en pingisturnering. Det var en tung racket för en liten kille; 360 gram. Borg greppade den med två händer, som man gör när man spelar ishockey, en sport som Borg också var lovande i.

Hockey, Scania-Vabis och Södertäljekändisen Hasse Tellemar med lördagsklassikern Ring så spelar vi. Kan det bli mer folkhem än så?

Björn Borg föddes på svenska flaggans dag, den 6 juni, 1956. Han debuterade i Wimbledon-turneringen 1973, året innan ABBA vann Eurovision-finalen i Brighton. De bekräftade var och en på sitt sätt stereotypa föreställningar om det lilla underliga landet i norr. Den sexiga blondinen (”Agnetha’s bottom”). Den omänskligt effektiva svenska modellen (”IceBorg”). Och de fick brittiska tonårsflickor att skrika hysteriskt.

LÄS VIDARE HÄR (VI-TIDNINGEN.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: