Att dö för sin jord | Axess

År 1917 fick poeten Edward Thomas frågan varför han vid 37 års ålder hade anmält sig som frivillig i första världskriget. Han ställde sig på knä, fyllde handen med engelsk jord och svarade: ”Bokstavligt talat för detta.” Försvar av territorium är den äldsta krigsorsaken, men på 1900-talet hade territoriet blivit till en idé. I sin bok Where Poppies Blow (2016) ställer John Lewis-Stempel kärleken till det engelska landskapet mot den tyska besattheten av mörka dystra skogar. Blod och jord (Blut und Boden) var ett förhärskande tema i den tyska nationalismen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Vad påminner denna karikatyr av tyskarna om? Kanske om Sagan om ringen och orkerna. Och Tolkien, som stred i första världskriget och traumatiserades av upplevelsen, frammanar ju i sin episka berättelse de fridfulla landskapen, de älskansvärda och mycket engelska hobbitarnas land, motsatsen till de alltigenom osympatiska orkernas marker som är förödda av industri.

Den nederländske etologen Nikolaas Tinberger som tilldelades 1973 års Nobelpris i fysiologi eller medicin konstruerade ett system för hur vi ska tolka djurs beteende och uppmanade oss att ställa fyra frågor som jag anser ha stor bäring på krig:

Vad är krigets ursprung – hur uppkom det? Vilka mekanismer låter det grassera? Vad är dess ontogeni – hur har det utvecklats genom tiderna? Vad är dess funktion – dess betydelse för anpassningsförmågan?

LÄS VIDARE HÄR (AXESS.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: