Sverrir Gudnason om drömrollen som Björn Borg | Café

Möjligen skulle man kunna ringa akutpsyk för mindre. I den indiansomriga tjeckiska septembervärmen springer en långhårig man fram och tillbaka och måttar med ett träracket, metodiskt, från ena sidan av tennisbanan till den andra. Visserligen inte en helt oortodox sommaraktivitet. Problemet är bara att det inte är några bollar i luften.

Mannen måttar slag på slag i tomma intet, lite som om han vill straffa luften. Som om luften dragit med hans tjej, spottat i hans knödel och använt uttrycket ”gofika” i sociala medier.

I själva verket är det ett arbetssätt Sverrir Gudnason tränat in och utfört i flera månader nu. De långa tennisduellerna i Borg övas mer eller mindre in som rena danskoreografier. Datorgenererade tennisbollar appliceras först efteråt. Samma teknik användes i bordtennisscenen i Forrest Gump, där Tom Hanks karaktär smattrar otaliga pingisbollar mot en vägg samtidigt, som när ett flipperspel når multiballäget.

Sverrir blir till slut färdig, regissören Janus Metz beordrar kameraflytt och välkomnar samtidigt Stellan Skarsgård in i spelet. Bilden som visas på monitorerna ska dock inte föreställa Prag utan tennisanläggningen Cumberland i London. I filmscenen är det nu två veckor kvar till det som ska komma att bli crescendot i hela Björn Borgs karriär: Wimbledonfinalen 1980.

LÄS VIDARE HÄR (CAFE.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: