I försvarsställning | Fokus

Att det alltid skulle vara så kallt här uppe. Blåste så in i … Inte hade hon med sig några långkallingar heller, det var ju ändå augusti. Men le, det fick man göra ändå om man var försvarsministerns presschef. Runt 30 000 människor hade kommit till F21 i Luleå för att kolla på försvarets flyguppvisning.

Ett amerikanskt jaktplan drog i väg. Var det vinddraget eller blåsten som lät? Hon tog huttrande ett steg närmare Peter Hultqvist och artilleripjäsen Archer. Över gräsmattan kom en man emot dem, med målinriktad gång.

– SA2XYZ, sa han och räckte fram handen.

– SM4HCF, trevligt att träffas, svarade Peter Hultqvist.

Anropssignalen har varit registrerad i Peter Hultqvists namn sedan 1975. Uppe i Luleå var det som många gånger förr. Försvarsministern hälsade på allt och alla. Men med amatörradioentusiaster var det något annat. Det verkade lite som om de hade ett eget språk, som när man hör svenska utomlands.

Med morsekod är det som med att cykla, hade han förklarat för henne. När man väl har lärt sig finns det kvar i medvetandet. Nu hade det inte blivit lika mycket tid för amatörradio sedan han blev minister, men ute på förbandsbesök brukade han öva på att få upp hastigheten. När hon hörde knastrande, hörde han meddelanden.

LÄS VIDARE HÄR (FOKUS.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: