Oro banar väg för politisk populism | Modern Psykologi

Ilona Nanay satt på en bar på Manhattan med några vänner och såg hur USA förändrades framför hennes ögon. Det var sent på kvällen den 8 november och Donald Trump tog hem delstat efter delstat.

– När han vann Pennsylvania och vi förstod att det var över blev det alldeles tyst. Jag grät. Massor.

När hon gick till jobbet som lärare i New York-stadsdelen Bronx dagen därpå försökte hon hålla masken inför eleverna. Flera av dem var oroliga över den nya presidentens löften om att utvisa miljontals invandrare som saknar uppehållstillstånd.

– Men jag kände mig helt förstörd. Hur är det möjligt att så många amerikaner stöttar den här mannen? Jag undervisar i en skola där majoriteten av eleverna har rötter i Latinamerika, och många av dem har papperslösa föräldrar. De är väldigt rädda och föräldrarna vågar inte komma till skolan längre.

Jag träffar Ilona Nanay en lördagseftermiddag på en dunkelt upplyst kvartersbar i Brooklynstadsdelen Greenpoint. Ett fyrtiotal personer har samlats för att titta på en livesändning av ett möte från Florida, organiserat av medborgarrättsorganisationen ACLU, American civil liberties union. Bartendern bjuder på pizza medan ACLU-ordföranden Anthony Romero dyker upp på storbildsskärmen.

– Demokrati får aldrig vara en tittarsport, säger Romero.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

%d bloggare gillar detta: