Vad kostar en hjärna? | Forskning & Framsteg

När Niclas Kolm öppnar dörren till källarlokalen på Stockholms universitet möts vi av en svag djungeldoft. Den kommer från de drygt 2 500 akvarier med guppyfiskar som är uppradade på hyllor i lokalen.

Niclas Kolm, professor i etologi vid Zoologiska institutionen, synar etiketterna på några av akvarierna och pekar på ett av dem. Det innehåller en liten grupp honor:

– De här kommer från generation nummer fem, de är de smartaste guppyer vi har.

Till utseendet är de smarta guppyfiskarna något av en besvikelse. De är små och saknar färgprakten och de överdådiga stjärtfenorna som man ser hos guppyer i akvarieaffärerna. Men sådana guppyer har avlats för att bli så vackra som möjligt. De guppyer som Niclas Kolm pekar på har kvar artens naturliga utseende – och har i stället avlats för att få så stora hjärnor som möjligt. Och några akvarier längre bort simmar deras motpart ”begåvningsreserven” – guppyer som avlats för att få så liten hjärna som möjligt.

Fem guppygenerationer har passerat sedan forskarna påbörjade avelsprogrammet. Den relativa hjärnstorleken, det vill säga förhållandet mellan hjärnan och kroppens storlek, skiljer sig nu åt med ungefär 15 procent mellan de två grupperna.

LÄS VIDARE HÄR (FOF.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: