Kan vi tämja datorerna? | Fokus

En amerikansk börsmäklare som vid halv tretiden den 6 maj 2010 lämnade sin skärm för att gå till lattemaskinen och hälla upp en kopp kaffe missade allt. Plötsligt störtdök Dow Jones index med 9 procent, ett extremt stort fall för en så stor börs, och inom loppet av några minuter utraderades hundratals miljarder dollar i aktievärde. Bara för att återhämta sig lagom till lattekoppen ställdes på skrivbordet.

De automatiska sälj- och köpalgoritmer som dygnet runt bevakar kursrörelser och köper och säljer i väl kalkylerade kvantiteter, däremot, går aldrig och hämtar kaffe.

Enligt amerikanska finansinspektionen, SEC, så inleddes den så kallade mikrokraschen med att en algoritm från en aktieandelsfond påbörjade säsongens dittills största aktieförsäljning. De redan kraftiga kursrörelserna förstärktes av de automatiska handelsprogrammen som reagerade blixtsnabbt – det är ju själva poängen med dem – på varje nytt pris. Problemet var att de antog att varje tillfällig notering var det rätta värdet på aktien, vilket fick kurserna för multinationella bolag som Procter & Gamble och General Electric att svaja från 100 000 dollar styck ner till 1 cent.

Börsen, och kanske världsekonomin, som precis börjat hämta sig från finanskrisen 2008, räddades till sist av inbyggda säkerhetsbromsar i systemet.

Vi är bara i lindan av utvecklingen av artificiell intelligens, bokstavligen.

LÄS VIDARE HÄR (FOKUS.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: