Mörka moln över telejätten | Fokus

Han beskriver sig själv som en fanatiker. Berättar gärna om hur han flera gånger har slagit Björn Borg. Ja, alltså i nutid, när halvguden inom svensk tennis närmar sig pensionsåldern och finansmannen Christer Gardell fortfarande har kvar en del mörka hårstrån i kalufsen. Fast prestationerna på tennisbanan har aldrig fått störa hans verkliga intresse: att tjäna pengar. Redan som ung vd i investmentbolaget Custos slog Gardell svenskt bonusrekord med 22 miljoner. Kort därefter öppnade han eget och kammade hem miljardvinster genom affärer i bolag som Lindex, Skandia, Intrum Justitia och Swedbank.

Sedan var det tystare om Christer Gardell i några år, åtminstone i Sverige. Bortsett från innehavet i lastbilsbolaget AB Volvo undvek han svenska företag. Dessa var nämligen så välskötta att det inte öppnade för klipp. I alla fall inte efter Gardells grundrecept som är att köpa in sig i konglomeratliknande företag och stycka upp dem så att de olika delarna kan fokusera på sitt. Samt att rensa upp i ineffektiva organisationer med många chefslager.

Men 2015 dök han upp i ägarlängden i Stockholmsnoterade ABB, där familjen Wallenbergs holdingbolag Investor är huvudägare. Och så i våras gav han sig ut på jakt efter den största trofén av alla: Ericsson, den svenska högteknologiska industrins stolthet.

LÄS VIDARE HÄR (FOKUS.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: