Jakten på sanningen | Aftonbladet

Sent på förmiddagen den 12 mars 2017 lämnade den 36-åriga FN-experten Zaida Catalán sitt hotellrum i Kananga, huvudstad i den centrala Kasaiprovinsen i Kongo-Kinshasa. Hon satte sig bakpå en motorcykeltaxi och for söderut, på den gropiga vägen mot byn Bunkonde.
Med sig hade hon expertgruppens 34-årige koordinator, amerikanen Michael Sharp , samt en kongolesisk tolk. En grupp på sex personer, med chaufförerna.

Catalán och Sharp trodde sig ha stämt möte med ledare för Kamuina Nsapu, en milis som på kort tid blivit den kongolesiska regeringens mardröm. Målet var att ta reda på hur milisen var uppbyggd och hur den gick till väga för att rekrytera barnsoldater. I sin röda ryggsäck, intill de dubbla mobiltelefonerna, anteckningsblocken och färdkosten hade Zaida Catalán med sig behållare för att ta prover på den magiska dopvätskan som påstods kunna göra krigarna osårbara. Hon och Sharp var rädda för att den var hälsofarlig.

Klockan elva uppgav vittnen att de såg de tre motorcyklarna lämna Kananga. Nästa livstecken skulle dröja nästan sex timmar.

Zaida Catalán var bara sex år gammal när hon först insåg världens orättvisor. Att vissa levde i överflöd medan andra inget hade. Samtidigt som vi höll på att förstöra miljön på vår planet.

LÄS VIDARE HÄR (AFTONBLADET.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: