Illusionisterna | Magasinet Filter

Efter en 15 centimeter lång kapplöpning genom livmodern och äggledaren tränger den vinnande sädescellens huvud igenom äggcellens skal, och en kemisk mur reser sig. Svansen blir kvar på utsidan, tillsammans med ett par hundra miljoner förlorare. På insidan smälter den vinnande cellen ihop med äggcellen och bildar något som kallas zygot, eller urstamcell.

Här förenas de båda cellernas arvsmassa till vad som brukar beskrivas som en hårt snurrad stege där pinnarna består av parvisa molekyler. Varje pinne innehåller så mycket information att den översatt till vårt skriftspråk skulle motsvara sex miljoner sidor text. Varje stege innehåller på ett ungefär tre miljarder sådana molekylpar.

Detta är DNA, varje människas gigantiska instruktionsbok.

Biologiskt sett har ett liv nu uppstått, ett liv som tvekar i mer än ett dygn innan det påbörjar den celldelning som till stora delar är en snabbrepris på evolutionens resa från encelliga organismer till varelser med förmågan att reflektera över sig själva.

En cell blir två, blir fyra, åtta – ända tills embryot antagit en sfärisk form, en morula. Nästan en vecka har passerat när en hålighet uppstår i det här cellklotet, och i den samlas en cellmassa som kallas för embryonala stamceller.

LÄS VIDARE HÄR (MAGASINETFILTER.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: