Blodiga berget där heroinets resa till Europa börjar | Café

Opiumvallmon väntar på att skördas längs med bergen i Shanstaten i östra Burma. 2015 skördades drygt 580 ton opium här. Omkring 500 ton förädlades sen till heroin av högsta kvalitet.

Hövdingen smetar ut opiumet på sin cigarr, tänder och tar ett tungt bloss. Den svarta morfinrika kådan bubblar av hettan och avger ihop med tobaken en fyllig, söt rök.

– Det här är toppkvalitet, det ser man på hur klibbigt det är, säger hövdingen.

Framför honom ligger paketet med det färska opiumet; hans dotter kom precis tillbaka från fältet med dagens skörd. Geggan doftar friskt. Den nu lätt avdomnade hövdingen vill inte att vi skriver ut namnet på den burmesiska byn – opiumet är deras enda livlina. De vet inte vart det tar vägen, hur man gör heroin av det eller vilka som i slutändan ska injicera skörden. Men de vet att opiumet ger pengar.

– Vi började odla för att vi var hungriga. Tidigare hade vi levt som daglönare med osäker inkomst och odlat grödor som vi inte fick några pengar för. Många barn var undernärda och de familjer som kunde sålde sina åkrar för att anlita människosmugglare som kunde hjälpa deras barn att fly till Singapore eller Thailand.

LÄS VIDARE HÄR (CAFE.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: