Munisas mamma lurades till IS och kriget i Syrien | Dagens Nyheter

– Hon var den yngsta av mina döttrar. Hon sydde åt folk, hon sålde te och kaffe på torget, hon jobbade jämt för att försörja oss. Nu vet jag inte ens om hon lever.

Vinden susar i valnötsträdet ute på gården. Sarvarchan Turabajevas barnbarn har lagt fram en vacker grön duk på golvet och ställt fram bröd, te och sötsaker. Vi befinner oss i Kara-Suu, ett område utanför Osj i södra Kirgizistan.

På tre år har sjuåriga Munisa, det mellersta av barnbarnen, inte sett sin mamma. Om hon fortfarande lever finns hon troligen någonstans i den syriska staden Raqqa, den sista stora staden som hölls av IS och som nyligen har fallit.

Hon heter Bartjynaj Turabajeva – en blyg, uzbekisk, trettioårig kvinna med tjockt svart hår och ett litet födelsemärke under vänstra ögat. I augusti 2014 lämnade hon Kirgizistan för kriget i Syrien. Själv trodde hon sig vara på väg till Turkiet.

– Hon hade gift sig för andra gången och väntade sitt andra barn. Hennes man hade flyttat till Turkiet för att jobba som gästarbetare. Det var vad han själv påstod, säger Sarvarchan Turabajeva.

LÄS VIDARE HÄR (DN.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: