Flickan och ilskan | Modern Psykologi

Det har gått trettio år i år. Trettio år sedan hon som 14-åring blev kallad hora i skolan. Trettio år sedan en ryktesspridning gick över styr och hon till slut blev misshandlad av ett gäng tjejer efter ett disco i hemstaden Göteborg. För att hon var en slampa som hånglat med ”för många killar”.

I sista kapitlet i Katarina Wennstams reportagebok Flickan och skammen från 2016 ändras berättarrösten nästan omärkligt från ett hon till ett jag. Att till slut berätta om sina egna erfarenheter var ett väl övervägt val från en person som i 20 år ägnat sig åt att som journalist och författare belysa mäns våld mot kvinnor, våldtäkter och hur samhället kopplar kvinnlig sexualitet till skam och skuld.

– Jag ville inte göra en stor grej av att jag kallades hora i högstadiet. Dels var jag orolig för att inte bli tagen på allvar i de frågor jag skriver om – att det skulle avfärdas som ett personligt problem – dels har erfarenheterna varit en stor skam och ett sår hos mig, vilket ju är precis vad boken handlar om, säger Katarina Wennstam.

Vi sitter vid hennes köksbord i radhuset i Nacka utanför Stockholm. Katarina Wennstam serverar kaffe i klarblå Rörstrandkoppar i köket som öppnar sig mot vardagsrummet.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: