Så kom de över miljonerna | Café

Vid nästan alla större rån finns det en insider, någon som tipsar. En anställd som kan berätta om hur pengarna transporteras och förvaras, hur det ser ut inne på en värdedepå. Insidern är ofta en avgörande detalj som kräver en balansgång. Man måste bygga en relation med insidern, men inte låta honom veta för mycket, det blir en för stor säkerhetsrisk. Insidern klarar troligen inte ett polisförhör på samma sätt som de som utför rånet. Det gäller att skydda insidern och se till att inga misstankar faller på honom. Vem blir då insider? Och hur tänker han? Anders Adali, författare till Svenska rånare (Lind & Co, 2017) träffade en person som varit insider till ett större rån och lät honom berätta sin historia.

Jag växte upp i en förort till Stockholm och har själv sett konsekvenserna av kriminella handlingar från min pappa, mina farbröder och vänner som alla har blivit dömda till fängelsestraff. Själv bestämde jag mig tidigt för att inte tillhöra den kategorin, vilket inte nödvändigtvis betyder att jag följer lagen till punkt och pricka.

Under gymnasietiden började en av mina bästa vänner göra inbrott och när vi slutade skolan gick han snabbt över till rån.

LÄS VIDARE HÄR (CAFE.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: