Varför fängslade Sverige George Karimi? | Svenska Dagbladet

Arlanda den 30 juli 2010. Tre civilklädda fångvaktare slussar George Karimi ur flygplanets kabin, genom gången som ansluter till terminalbyggnaden och sedan nedför en trappa. På landningsbanan, precis framför flygplanet, står en skåpbil från kriminalvården parkerad. En av vakterna går för att hämta George Karimis resväska från rullbandet, medan de andra väntar i skåpbilen.

Efter sju år i kinesiska häkten och fängelser skulle mardrömmen snart vara över. George Karimi var tillbaka i Sverige och skulle få återförenas med familj och vänner.

”Du släpps snart, vi ska bara förhandla lite med kineserna”, hade den svenske ambassadtjänstemannen sagt till honom innan han lämnade Peking.

Fyrtio minuter senare anlände fångtransporten till Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm. Bilen slussades förbi de höga gallergrindarna och in i hjärtat av den väldiga rostbruna 70-talskolossen som även inrymmer Stockholms polishus.

När celldörren slog igen bakom George Karimi var han ensam för första gången på sju år. I Kina hade han fått sova på golvet i en cell som han delade med sex andra personer. Rent materiellt var detta ett lyft. Cellen hade en säng och han fick rena kläder.

LÄS VIDARE HÄR (SVD.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: