Ett konstliv | Svensk Tidskrift

Både hennes farfar och morfar hade flytt misstron mot judar i Europa och i slutet av 1800-talet emigrerat till Amerika utan vare sig pengar eller kunskaper i engelska. Med okuvlig energi och uppslagsrikedom hade de grundat var sitt imperium inom bank och industri. Trots att hon tillhörde en av New Yorks rikaste familjer och hade en privilegierad uppväxt kallade hon sin barndom ”en enda lång, utdragen vånda”.

Marguerite Guggenheim, som hela livet skulle kallas Peggy, hatade familjens hus på East 72d Street med sin påkostade inredning i fransk 1700-talsstil. Fadern, Benjamin Guggenheim, tillbringade sin mesta tid tillsammans med sin älskarinna. Modern, Floretta var nervklen, varför Peggys uppfostran anförtroddes ett par kärva barnsköterskor, som hotade att skära ut barnets tunga vid minsta skrik. I sin självbiografi berättar Peggy att de förhatliga utomhusaktiviteter hon tvingades till av sköterskorna skapade en livslång avsky för Central Park hos henne.

1911, då Peggy var tretton år, lämnade fadern familjen för gott och flyttade till Paris, där han bland annat övervakade sitt företags installation av hissar i Eiffeltornet. Ett år senare, på väg till Amerika på ett tillfälligt besök, följde han Titanic i djupet. Som förstaklasspassagerare hade han en garanterad plats i en av livbåtarna men avstod från den.

LÄS VIDARE HÄR (SVENSKTIDSKRIFT.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: