”Faktaresistens hänger ihop med att religion försvunnit” | Svenska Dagbladet

Borde hon skriva något? Hon känner pressen. Det är dagen då #metoo-kampanjen briserar i Sverige och som röststark twittrare med både fakta och feminism på agendan inser Emma Frans att många följare förväntar sig en kommentar.

Men hon väljer att ligga lågt, kampanjen väcker kluvna känslor. Självklart inte när det gäller sakfrågan. Men när det gäller risken för lynchstämning och kravet på allmän bikt. Vad tycker du, frågar hon mig. Processande pågår, kanske har inställningen till att tala förändrats om några dagar.

Det bullrar utanför fönstret. Det har det gjort länge. Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik ligger granne med skandalomskrivna nya Karolinska. Störningsorsaken denna gång är av mindre format; en övergång till närmsta fastighet håller på att byggas.

Som en bild av hur vetenskapssamhället söker nya kontaktvägar i en omvärld där synen på sanning kraschat är den träffande. Och som symbolisk scen för vad som krävs för att slå igenom i kampen mot denna framväxande relativism kunde inget vara mer spot on än en 178 centimeter lång slagfärdig och medietillvänd epidemiolog som låter de knallgula hörselkåporna ligga oanvända på kontorshyllan. Varför ta skydd, liksom?

Det var nära att hon inte alls hade blivit så där reslig.

LÄS VIDARE HÄR (SVD.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: