Vår man i Krasnodar | Offside

I juli 1962 öppnade Sam Walton en stormarknad i Rogers i Arkansas, som han namngav efter sig själv. Idén bakom Wal-Mart var enkel – brett utbud, låga priser – och i dag räknas varuhuskedjan som världens största. Bara i USA har bolaget 1,4 miljoner anställda och totalt i företagsimperiet finns fler än 11 000 butiker fördelade på 27 länder.

Rysslands motsvarighet till Sam Walton heter Sergej Galitskij.

Inspirerad av Wal-Mart och med sloganen »alltid låga priser« öppnade han 1998 sin första butik i Krasnodar. 18 år senare är hans kedja Magnit Rysslands största icke-statliga arbetsgivare. Forbes Magazine listade häromåret Galitskij som landets trettonde rikaste person och uppskattade hans förmögenhet till 13 miljarder dollar. I takt med Magnits aggressiva expansion i landet (2001 fanns det 150 Magnitbutiker, fyra år senare 1 500 och i dag ligger siffran på över 9 000) klättrar han dock snabbt på oligarklistan. Vissa ekonomiska bedömare spår att han inom 20 år kommer att vara Rysslands mest förmögna person.

Stormrika ryssar har vi så klart hört om förr, inte minst inom fotbollen. Men till skillnad från Roman Abramovitj och den stora merparten av landets ekonomiska superelit hålls inte Sergej Galitskij om ryggen av den politiska makten. Hans rikedom grundlades inte i privatiseringarna efter Sovjetunionens upplösning och han är inte allierad med Vladimir Putin.

LÄS VIDARE HÄR (OFFSIDE.ORG)

%d bloggare gillar detta: