Från monster till mars | Modern Psykologi

Det var när Micael Dahlén skrev boken Monster (Volante), om seriemördare och deras fans, som han gick djupare in i mördarnas inre än han hade planerat. Att de flesta människor var goda i grunden, men att vissa föds med horn i pannan, var en föreställning han önskar att han kunnat vara kvar i. Men så enkelt blev det inte.

– Det fanns så mycket mer människa i de här monstren än vad jag hade tänkt, och så mycket mer monster i andra människor än vad jag tidigare trott. Jag grävde mer i mig själv och blev mer uppslukad än jag hade räknat med. Dessutom såg jag sidor hos mig själv som jag gärna sluppit se.

Boken fick mycket uppmärksamhet när den kom ut 2011, inte minst för att Micael Dahlén faktiskt hade träffat fem av världens mest omtalade mördare. I sin strävan efter att ta reda på hur seriemördare kan upphöjas till världskändisar blev han själv en del av kommersen runt dem. Och han blev tvungen att rannsaka sin egen fascination inför sina intervjuobjekt.

–Att skriva den var att försvinna ner i ett mörker och min nyfikenhet blev till en besatthet som inte gick att hejda, säger han.

Men Micael Dahlén är inte bara känd för att söka upp seriemördare.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: