Efter sex år i fångenskap | Forskning & Framsteg

Johan Gustafsson togs till fånga av al-Qaida i Mali och hölls som gisslan i nästan sex år. För att öka sina chanser att överleva konverterade han till islam. Efteråt har han grubblat över den religion han mötte hos terroristerna. F&F förde samman honom med islamologen Leif Stenberg. Det blev ett tre timmar långt, intensivt samtal om bland annat al-Qaida, Toyotapickuper, soluppgångar i öknen, parfym, korantolkningar och fotboll.

Det här är inte en intervju. Det är tre intervjuer: en forskare som intervjuar en informant, en person som i flera år varit gisslan hos islamister och som vill ha hjälp av en forskare i islamologi för att förstå vad han varit med om – och en journalist som försöker skjuta in sina egna frågor i det intensiva samtalet.

Men vi börjar från början. Johan Gustafsson, som de flesta känner som ”Malisvensken”. I nästan sex år var han fånge hos al-Qaida i Västafrika. Efter en tid i fångenskap konverterade han till islam, i hopp om att öka sin chans att överleva. Nu är han intresserad av att prata om detta med en forskare som är expert på islam. Vi kontaktar Leif Stenberg, som är en synnerligen meriterad islamolog.

LÄS VIDARE HÄR (FOF.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: