Från revoltör till Augustälskling | Vi Läser

Året är 2005, platsen Hisingen i Göteborg. Johannes Anyuru sitter vid sitt köksbord och arbetar med en prosadikt om sin fars dramatiska liv. Den vill sig inte. I åtta års tid har Johannes försökt skriva om sin far, Paul Anyuru, men aldrig lyckats hitta rätt form. Han lyfter blicken från pappersarken på bordet och tittar ut genom fönstret. Och ser plötsligt fadern, som bor i samma bostadsområde, snedda över gården i riktning mot tvättstugan. En svårt sjuk, äldre man med sina lakan som ett bylte i famnen.

– Då insåg jag plötsligt vad den här berättelsen egentligen handlar om. En ensam, svart man som har givit upp sina drömmar och lever med minnen från en annan tillvaro. Jag kände att jag måste återupprätta farsan, ge honom tillbaka hans stolthet. Det fick ta den tid det ville att skriva, men det måste bli bra, säger Johannes Anyuru.

Och det blev det. Romanen En storm kom från paradiset är den starka, smärtsamma berättelsen om tonåringen Paul i Uganda, som oväntat får chansen att utbilda sig till stridspilot vid flygvapenakademien i Grekland. Plötsligt ligger hela världen öppen: han kommer bort från sin tyranniske storebror, slipper de förhatliga sysslorna hemmavid.

LÄS VIDARE HÄR (VILASER.SE)

%d bloggare gillar detta: