Det finns liv i berget | Forskning & Framsteg

Den 14 november 1963 upptäckte kocken på en isländsk fisketrålare en enorm rökpelare utanför Islands sydkust. Båten begav sig genast till platsen i tron att det rörde sig om en brinnande båt som behövde undsättas. Men det visade sig vara ett vulkanutbrott till havs. Sjömännen fick se Surtsey födas, en vulkanö som har blivit något av en helig gral för ekologer som vill undersöka hur djur och växter koloniserar ”jungfrulig mark”, platser som tidigare varit helt utan liv.

Magnus Ivarsson är paleobiolog och ingår i ett forskarteam som just nu besöker Surtsey. Men han och hans kolleger är inte särskilt intresserade av vad som försiggår på själva ön. De vill i stället undersöka det liv som döljer sig i ett drygt 200 meter djupt borrhål.

– Surtsey är Europas yngsta berggrund. Vi vill se hur fort det går för livet att kolonisera en nybildad berggrund, vilka mikroorganismer som kommer först och i vilka steg som koloniseringen sker, säger Magnus Ivarsson, som är knuten till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm samt Syddansk universitet i Odense, Danmark.

Magnus Ivarsson är expert på att identifiera och analysera fossil av mikroorganismer i berggrunden. Han och hans kolleger har visat att det finns gott om sådana fossil i berglagren under haven.

LÄS VIDARE HÄR (FOF.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: