Sveriges sista krig | Populär Historia

I gryningen den 3 augusti 1814 hade det svensk-norska kriget varat i precis en vecka. Svenskarna satte in en avgörande attack mittemot Fredrikstad.

Från ett femtiotal kanonslupar ur skärgårdsflottan landsattes 4 000 soldater och 500 båtsmän på Kråkerøys östra och västra delar medan ytterligare 1 100 volontärer och båtsmän från de större örlogsfartygen gick iland på öns södra del. De norska försvararna hade ingen chans att slå tillbaka en sådan övermakt.

På väg in mot stränderna sköt de svenska kanonsluparna salvor med skråkulor, vars svärmar av mindre järnkulor drev undan de norska jägarsoldater som var grupperade längs stränderna. Norrmännen drog sig norrut på ön och därifrån kunde de sedan ta sig över till fastlandet.

Vid sjutiden på morgonen, efter fyra timmars strid, var svenska trupper landsatta på Kåkerøy och efter ytterligare några timmar hade de kontroll över ön. Ett norskt batteri på den norra delen av ön förvandlades till en svensk postering alldeles mittemot Fredrikstad.

Därmed hade avgörandet fallit i en av de viktigaste striderna under 1814 års krig mellan Sverige och Norge. Men dessförinnan hade ett storpolitiskt spel ägt rum som innefattade Europas samtliga stormakter.

LÄS VIDARE HÄR (POPULARHISTORIA.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: