Är du redo att koppla upp hjärnan? | Forskning & Framsteg

Matt Angle håller upp något som ser ut som en liten borste. Trådarna i det lilla knippet är tunnare än hårstrån och gjorda av metall med ett skyddande lager av glas. I mikroskop syns det att ändarna har slipats till vassa spetsar.

– Det är för att de lättare ska kunna tränga in i hjärnan. Men hjärnan är mjuk, så trådarna måste samtidigt vara böjliga för att inte skada. Men inte så mjuka att de böjer sig. Det är en av utmaningarna, förklarar Matt Angle.

Han är drygt trettio år och har en bakgrund som forskare inom neurovetenskap. För två år sedan bytte han det prestigefyllda Stanford-universitetet, i hjärtat av Kaliforniens teknikmecka, Silicon Valley, mot en industrilokal i utkanten av San José, några mil söderut. Här leder han Paradromics, ett av flera nystartade amerikanska företag som utvecklar nästa generations teknik för att kommunicera med hjärnan.

Om allt går enligt planerna ska hundratusentals av de små trådarna sitta på implanterbara chipp, inte större än två femkronor på varandra. Tack vare chippen ska personer som varken kan tala eller röra sig kunna prata och styra en robotarm med tankekraft med hög precision.

LÄS VIDARE HÄR (FOF.SE)

%d bloggare gillar detta: