Våga vara vågad | Tidningen Vi

Till slut finns det inte tid för fler förberedelser. Jag står vid ingången till Södra teaterns stora scen och det är bara minuter kvar tills det är min tur. Nervositeten sitter inte i huvudet, men andetagen är ytliga och blodet rusar. Jag sträcker armarna upp i luften och tänker att jag andas genom fötterna. Försöker göra mig redo för mina tre minuter i rampljuset. Så hörs de första tonerna från Sidney Bechets klarinett i högtalarna och jag kliver ut ur skuggorna.

Burlesk kan enklast beskrivas som en teatral form av avklädning. Jag blev förförd av konstformen för åtta år sedan på klubben Tip the Velvet i Göteborg. Gruppen The Velvet Vixens gjorde ett nummer som avslutades med en rad av skakande rumpor, smyckade med fransar och pärlor, i alla möjliga former och storlekar. Jag hade aldrig tidigare sett kvinnor ta plats med sin nakenhet med en sådan självklarhet och pondus. Dessutom var de roliga. Redan den där första gången kände jag att jag ville uppträda själv någon gång.

Att nu vara backstage på Södra teatern i Stockholm känns overkligt. I min väska ligger allt som behövs för att förvandla mig till burleskkaraktären ”Märit”.

LÄS VIDARE HÄR (VI-TIDNINGEN.SE)

%d bloggare gillar detta: