Europas framtid på spel (Ny Tid)

Det är mer regel än undantag att det inte finns någon på plats som vet hur strålkastarna i taket fungerar då det bullas upp till politiska diskussioner på pubar runtom i landet. Således får talarna för det mesta sitta i halvdunkel och föra fram sina teser, och mönstret går igen då Diem25 kallar till ”organiseringsmöte” i Havshagen i Helsingfors, ett stenkast från Hagnäs torg, vänsterns högborg i Finland.

– Vänstern har inte lyckats svara på de utmaningar som EU och den monetära unionen frambringat, säger inledaren, riksdagsledamoten Li Andersson, som om ganska exakt en månad är aktuell i och med Vänsterförbundets ordförandeval.

Diem25 är en ny demokratirörelse i Europa, framdrömd av Greklands ex-finansminister, vänsterns nya fixstjärna Gianis Varoufakis. Rörelsens mål är inget mindre än att bryta EU:s och euroområdets nyliberalistiska, odemokratiska styre. Enligt det manifest som rörelsen lade fram i februari, ska det ske genom en paneuropeisk folkomröstning där man ska välja de människor som ska komma att utarbeta ett nytt, mer demokratiskt grundfördrag för EU. Grundfördraget ska garantera genomskinlighet i EU:s beslutsfattande, ett försvagande av den så kallade trojkans makt över europeisk politik, och en förstärkt lokaldemokrati.

Li Andersson talar om tudelningen inom vänstern angående eurozonen och EU.

LÄS VIDARE HÄR (NYTID.FI)